Maa-artisokka lienee kovin rakastettu englanninkielisissä maissa. Eikä pelkästään monien nimiensä takia (sunroot, sunchoke, jerusalem artichoke), vaan koska mm. huippukokit Jamie Oliver ja Anthony Bourdain ylistävät sitä.
Lue lisää.
Kuivattu maa-artisokka
Kun juureksesta kuivaa veden, sen paino kevenee 90% ja jäljelle jää kaikki hyvä. Kaikki ravinteet, hivenaineet, kuidut ja maku.
Lue lisää.
Terveyshyödyt:
Inuliinia löytyy runsaasti myös mm. valkosipulista, voikukan lehdissä ja sikurijuuressa. Sitä lisätään myös elintarvikkeisiin ja käytetään monissa prebioottivalmisteissa.
Huom! Älä sekoita insuliiniin. Yksi s-kirjain tekee ison eron!
Prebiootti on elimistössä imeytymätön hiilihydraatti, joka parantaa tietyn mikrobin kasvua tai aktiivisuutta suolistossa.
Eli maa-artisokan syöminen tekee hyvää suolistosi mikrobistolle.
Suoliston mikrobistolla tiedetään olevan jokin yhteys monien sairauksien esiintyvyyteen. Mikrobiston ja sairauksien syy-yhteyksiä tutkitaan tällä hetkellä kiivaasti.
Joka tapauksessa monipuolisen ja kuitupitoisen ruokavalion tiedetään tukevan suolistosi ja koko kehosi hyvinvointia.
Maa-artisokka on siis monin tavoin hyvä valinta.
HUOM! Saman inuliinin takia maa-artisokka ei sovellu kaikkien ruoansulatukselle, vaan kysessää on voimakas FODMAP-raaka-aine. Suomeksi maa-artisokka voi aiheuttaa vatsanväänteitä tai suolistokaasua.